Chroom-6 onderzoek

Er bestaan meerdere vormen van Chroom. Van deze vormen is Chroom-6 zeer schadelijk voor de gezondheid in al zeer lage concentraties. De stof is carcinogeen. Chroom-6 komt net als Chroom-3 in natuurlijke mineralen voor, maar wordt vanwege de nuttige eigenschappen ook industrieel geproduceerd. Chroom-6 kan niet los voorkomen, maar bindt zich altijd aan een andere stof.

Het komt dus alleen voor in de vorm van een ‘Chroom-6 verbinding’. Er bestaan diverse Chroom-6 verbindingen met eigen specifieke eigenschappen waaronder kleur en oplosbaarheid. Chroom-6 verbindingen zijn o.a. als kleurstof toegevoegd aan verven en, omdat zij goed corrosie werend zijn, ook aan primers.

Chroom-6 is met name toegepast in verf, maar kan ook aanwezig zijn in leer, (leerlooiproces), als impregneermiddel om hout te verduurzamen of zelfs in make-up.

Bij het werken aan Chroom-6-houdende coatings/verven kan dit als stof of damp vrijkomen. Chroom-6 wordt na opname in het lichaam omgezet in het minder schadelijke Chroom-3. Gebeurt deze omzetting in een lichaamscel, dan kan daardoor cel beschadiging ontstaan en daardoor gezondheidsschade.

De specialisten van Team2 Advies detecteren en onderzoeken Chroom-6 lagen en adviseren opdrachtgevers over veilige omgang met Chroom-6 houdende materialen. Dit alles wordt vastgelegd in een duidelijke leesbare rapportage.

Neem met ons contact op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.